La Denuncia

Els sotasignats, membres del grup Dignitat Blaugrana, presentem aquesta denúncia considerant que els fets al voltant de la CONTRACTACIÓ PER PART DEL FC BARCELONA DELS SERVEIS DE L’EMPRESA I3 VENTURES, ja batejat com escàndol “BarçaGate”, son subjecte d’aquesta. 

AL JUTJAT DE GUARDIA DE BARCELONA

Per mitjà del present es formula DENÚNCIA, per un presumpte delicte d’administració deslleial i/o corrupció entre particulars comès indiciàriament per algun membre de la Junta Directiva de l’Associació que porta per nom Futbol  Club Barcelona i/o dels seus Alts Executius, així com pels responsables de la mercantil I3 Ventures S.L. i les empreses vinculades NSG Social Sciencies Ventures SL, Tantra Soft SA, Digital Side SA, Big Data Solutions SA y Futuric SA.

Aquesta DENÚNCIA es formula per les següents persones, totes elles sòcies del FC Barcelona i membres de la plataforma anomenada “Dignitat Blaugrana”:

 • Ricard Faura i Homedes, número de soci del FC Barcelona 12.426.
 • Francisco Sol Pérez, número de soci del FC Barcelona 64.861.
 • Xavier Flores Romero, número de soci del FC Barcelona 30.934.
 • Antoni Sànchez Rifà, número de soci del FC Barcelona 114.196.
 • Anton Miret i Serra, número de soci del F.C.Barcelona núm. 15.595.
 • Emili Perona i Guarro, número de soci del F.C.Barcelona núm. 10.499.
 • Antoni Domenech i Marqués, número de soci del F.C.Barcelona núm. 24.514.
 • Marc Perona Miñarro, número de soci del F.C.Barcelona núm. 40.251.

I es fonamenta en els següents:

FETS

PRIMER.- CONTRACTACIÓ PER PART DEL FC BARCELONA DELS SERVEIS DE L’EMPRESA I3 VENTURES.

Com resulta notori, ja que ha estat objecte de nombrosos articles de premsa, el FC Barcelona ha estat objecte en els darrers mesos del ja batejat com escàndol “BarçaGate.

Segons consta a la notícia publicada al diari “Sport” en data 18 de febrer de 2020 que adjuntem al present escrit com a Document núm. 1, el FC Barcelona va contractar els serveis de l’empresa I3 VENTURES (domiciliada a l’Uruguai) per tal de crear un estat d’opinió a les xarxes socials i protegir la seva reputació i la dels seus representants.

Així, segons la citada notícia, el link de la qual adjuntem a continuació, “I3 Ventures se dedica a crear estados de opinión en las redes sociales con el objetivo de proteger la reputación de Josep Maria Bartomeu, su junta directiva y el club”.

https://www.sport.es/es/noticias/barca/todas-las-claves-del-barcagate-pruebas-modus-operandi-como-pago-7853152

No obstant això, segons una notícia publicada al diari “La Vanguardia, en data 23 de febrer de 2020, la qual aportem com a Document núm. 2, en realitat aquesta empresa s’hauria dedicat així mateix a difamar, a través de diferents perfils falsos a les xarxes socials, a jugadors, personalitats i entitats relacionades directament amb el Club.

D’acord amb el mateix article de premsa, “La Cadena Ser destapaba esta semana la caja de los truenos, según este medio el FC Barcelona habría contratado una empresa que utilizaba cuentas falsas en las redes para criticar a jugadores y opositores. Un contrato de un millón de euros repartidos en seis cuentas falsas de Facebook distintas”.

Tanmateix, adjuntem el link de la referida cita:

https://www.lavanguardia.com/deportes/20200223/473679658708/i3-ventures-cuentas-falsas-barcelona-bartomeu-bots-redes-sociales-twitter.html

Per aquests serveis, I3 VENTURES va cobrar una quantitat propera al Milió d’Euros, repartida mitjançant 5 pagaments de 198.000 euros, amb l’objectiu d’evitar que aquests pagaments passessin pels controls interns de la Junta Directiva del Club (els pagaments superiors a 200.000 euros havien de ser aprovats per la comissió de control de la Junta Directiva).

En acreditació del que s’exposa, aportem com a Document núm. 3 la notícia publicada al diari “El Pais” en data 20 de febrer de 2020, a la qual s’afirma que “Encara els fa més mal ignorar les condicions del contracte i sobretot l’import final, que és lleugerament inferior al milió d’euros (198.000 per cada un dels cinc anys acordats inicialment, fins al 2021, una xifra total de 990.000 euros), una quantitat que es considera fora del mercat i que ara mateix centra el debat a la junta del Barça”.

Carlos Ibáñez, director d’I3 Ventures i Nicestream, entrevistat a Catalunya Ràdio, va confirmar les quantitats: “Hem cobrat 198.000 euros anuals i donem servei al club des del novembre del 2017”.

Adjuntem el següent enllaç amb la notícia sencera:

https://cat.elpais.com/cat/2020/02/20/deportes/1582204695_844916.html

Aquest escàndol va implicar suposadament la suspensió de sou del Sr. Jaume Masferrer Voltas, la persona que aparentment hauria signat els contractes amb I3 VENTURES, exresponsable de l’àrea de presidència i mà dreta de Josep Maria Bartomeu i Floreta (actual President del FC Barcelona), d’acord amb la notícia publicada al diari “El Nacional” en data 21 de febrer de 2020, i que aportem com a Document núm. 4.

https://www.elnacional.cat/ca/esports/jaume-masferrer-bartomeu-barca-ventures_472566_102.html

Segons la notícia a la qual fem referència, “La crisi digital viscuda durant aquesta setmana a can Barça ja s’ha cobrat la seva primera víctima, Jaume Masferrer, responsable de l’àrea de presidència i mà dreta de Josep Maria Bartomeu. Segons ha avançat la Cadena SER, la junta directiva del club ha decidit suspendre’l de les seves funcions en la reunió informal celebrada aquest divendres”. 

Per altra banda, casualment, durant el febrer de 2020 dimiteix la Directora Financera del Futbol Club Barcelona Sra. Montserrat Font, que pertanyia al Departament Financer dirigit pel Sr. Pancho Shroder”.

Adjuntem com a Document núm. 5 notícia publicada al Diari La Vanguardia en data 19 de febrer de 2020, la qual es consultable al següent enllaç:

https://www.lavanguardia.com/deportes/fc-barcelona/20200219/473658210775/directora-financiera-barcelona-dimision.html

Recentment, a més, segons la informació publicada al diari “La Vanguardia” amb data 9 d’abril de 2020, article que aportem com a Document núm. 6 aquesta trama ha produït la dimissió en bloc de sis membres de la Junta Directiva del FC Barcelona (Emili Rousaud, Enrique Tombas, Silvio Elías, Josep Pont, Maria Teixidor i Jordi Calsamiglia).

https://www.lavanguardia.com/deportes/fc-barcelona/20200409/48400209329/directiva-fc-barcelona-dimisiones-jospe-maria-bartomeu.html?utm_term=botones_sociales_app&utm_source=social-%20otros&utm_medium=social

SEGON.- CONTRACTACIÓ I PAGAMENTS IRREGULARS A I3 VENTURES.

Arran de l’escàndol al qual hem fet referència anteriorment, el mateix FC Barcelona va encarregar una auditoria interna a la consultora Price Waterhouse Coopers (PWC), per tal d’analitzar, entre d’altres, els pagaments realitzats a I3 VENTURES.

Tot i que l’esmentada auditoria encara no ha finalitzat a causa de l’actual situació generada pel Covid-19, que implica que certs procediments d’anàlisi no es poden dur a terme de manera presencial, ja s’han filtrat a la premsa algunes de les conclusions que aquesta auditoria podria incorporar i que podrien reflectir la possible comissió d’un delicte.

En efecte:

 • El preu acordat amb I3 VENTURES està clarament i exageradament fora de mercat, essent que, d’acord amb el quadre de preus d’empreses del sector, els serveis encarregats tenen un preu de mercat d’entre 120.000 i 150.000 euros.
 • I3 VENTURES és una empresa radicada a l’Uruguai, quan a Catalunya existeixen moltes empreses que ofereixen aquests serveis al nivell de qualitat exigible i a preu de mercat.
 • Com ja hem dit, l’import total acordat (proper al Milió d’Euros) va ser trossejat en 5 factures de 198.000 euros, inferiors als 200.000 euros que haurien requerit passar per la comissió de control del Club.
 • Els contractes presentats al FC Barcelona provenien de 5 societats diferents, vinculades totes elles amb I3 VENTURES, incloent-hi un clausulat i redactat idèntic.

Tanmateix, aportem també com a Document núm. 8 una noticia publicada al portal web “The World News” en data 12 d’abril de 2020, consultable des del següent enllaç:

https://twnews.es/es-news/barcagate-el-barcelona-habria-pagado-un-sobreprecio-de-ocho-veces-su-valor-por-los-servicios-de-i3-ventures

En relació amb l’últim punt el diari “Sport”, en una notícia publicada al seu portal web en data 13 d’abril de 2020, la qual també adjuntem com a Document núm. 9, es remet a informació descoberta per la Cadena Ser, ampliant la informació referent al nom de les empreses que haurien estat contractades, especificant, textualment, el següent:

“Estas empresas son NSG Social Science Venture SL, española como I3 Venture SL, Digital Side SA y Big Data Solutions SA, argentinas como Tantra Soft SA, y la uruguaya Futuric SA.

En total, seis empresas que trabajaron para seis departamentos del club: La Masia, Barça Innovation Hub, Actius Digitals, Patrocinis, Mitjans de Comunicació y Fundació FCB”.

Adjuntem el següent enllaç amb la totalitat de la informació publicada:

 • Cal fer èmfasi, a més, en les declaracions realitzades pel Directiu dimissionari Emili Rousaud i Parés, que a més ocupava l’important càrrec de Vicepresident institucional, qui ja havia afirmat que les factures del contracte amb aquesta empresa s’havien fraccionat per esquivar els controls interns del club, recollides a la notícia que aportem com a Document núm. 10, publicada al diari “El Nacional” en data 10 d’abril de 2020, on s’afirma que: ”

“el fraccionament del contracte d’I3 VENTURES s’ha d’interpretar com un moviment a través del qual algú s’ha enriquit de manera fraudulenta”.

I que:

“si els auditors externs diuen que aquests serveis tenen un cost de 100.000 euros i n’hem pagat 1 milió, vol dir que algú ha estat posant la mà a la caixa. S’ha pagat un sobrepreu. Sóc una persona rigorosa, si no hi ha proves, no puc insinuar qui ha estat. Podria ser algú de la junta o algú de fora, no sé a quin nivell del club està”

Es poden consultar les declaracions completes al següent enllaç:

https://www.elnacional.cat/ca/esports/rousaud-barca-bartomeu-corrupcio_491043_102.html

TERCER.- POSSIBLE ENCAIX PENAL DELS FETS RELATATS.

Sens perjudici de què no sigui aquest escrit el lloc processalment previst per a realitzar la qualificació jurídic-penal dels fets, basti amb destacar que els mateixos podrien revestir els caràcters i requisits dels delictes d’administració deslleial (tipificat a l’article 252 del Codi Penal) i/o corrupció entre particulars (tipificat a l’article 286.Bis del Codi Penal):

 1. ADMINISTRACIÓ DESLLEIAL:

De conformitat amb el que disposa l’article 252.1 del Codi Penal:

Són punibles amb les penes de l’article 249 o, si s’escau, amb les de l’article 250, els qui, tot i tenir facultats per administrar un patrimoni aliè, emanades de la llei, encomanades per l’autoritat o assumides mitjançant un negoci jurídic, les infringeixin i s’excedeixin en el seu exercici i, d’aquesta manera, causin un perjudici al patrimoni administrat”.

Són per tant tres els elements que conformen el tipus penal de l’administració deslleial:

 1. Per una banda, ostentar facultats d’administració sobre un patrimoni aliè.

En aquest cas, el patrimoni del FC Barcelona i el Milió d’euros abonat a l’empresa I3 VENTURES.

 • Un abús o extralimitació d’aquestes facultats, sigui exercint-les indegudament o extralimitant-se en l’exercici d’aquestes.

En aquest cas, es traduiria en haver subscrit, a l’esquena de la Junta Directiva de Club, un contracte amb la societat I3 VENTURES i haver abonat un possible sobrepreu de més de 850.000 euros.

Noti’s que l’ànim d’administrar de forma deslleial quedaria palès en el moment en què s’articula una estratègia per a ocultar els pagaments realitzats. Recordem que es va fraccionar el pagament total en pagaments inferiors a 200.000 euros, per tal que no fos necessari rebre aprovació per part de la comissió de control del Club i, conseqüentment, escapar al control d’aquesta. Resulta a més plausible que algú pogués haver tret profit d’aquesta situació, aprofitant-se d’aquest sobrepreu i, com ha manifestat l’ex-Vicepresident dimissionari, Emili Rousaud i Parés, posar mà a la caixa” en benefici personal.

 • Per últim, que es causi un perjudici en el patrimoni de l’administrat, derivat directament de l’extralimitació en les facultats d’administració.

Aquest perjudici seria evident a l’assumpte que ens ocupa, ja que s’hauria abonat un sobrepreu, com ja hem dit, de més de 850.000 euros, per uns determinats serveis, a l’esquena dels sistemes de control del Club.

Com resulta evident, tots tres elements concorren als fets que hem relatat mitjançant aquesta denúncia.

 • CORRUPCIÓ ENTRE PARTICULARS:

De conformitat amb el que disposa l’article 286.bis del Codi Penal:

El directiu, administrador, treballador o col·laborador d’una empresa mercantil o d’una societat que, per si mateix o per una persona interposada, rebi, sol·liciti o accepti un benefici o avantatge no justificats de qualsevol naturalesa, o un oferiment o una promesa d’obtenir-lo, per a si mateix o per a un tercer, com a contraprestació per afavorir indegudament un altre en l’adquisició o la venda de mercaderies, o en la contractació de serveis o en les relacions comercials, ha de ser castigat amb la pena de presó de sis mesos a quatre anys, inhabilitació especial per a l’exercici d’indústria o comerç per un temps d’un a sis anys i multa del tant al triple del valor del benefici o avantatge. Amb les mateixes penes ha de ser castigat qui, per si mateix o per una persona interposada, prometi, ofereixi o concedeixi a directius, administradors, empleats o col·laboradors d’una empresa mercantil o d’una societat, un benefici o avantatge no justificats, de qualsevol naturalesa, per a ells o per a tercers, com a contraprestació per tal que l’afavoreixi indegudament a ell o a un tercer enfront d’altres en l’adquisició o la venda de mercaderies, la contractació de serveis o en les relacions comercials”.

Ens trobarem doncs davant d’aquest delicte quan:

 1. Un directiu, administrador, treballador o col·laborador d’una entitat rebi qualsevol mena de benefici o avantatge no justificat o la promesa d’obtenir-lo.
 1. Que aquest benefici o avantatge sigui una contraprestació per afavorir indegudament a un altre en la contractació d’uns determinats serveis.
 1. El tipus també inclou, lògicament, a qui ofereix el benefici o avantatge al qual ens hem referit.

En el cas que ens ocupa, aquest benefici es podria haver produït en rebre algun tipus de compensació econòmica o d’altre tipus després de l’adjudicació dels contractes (presumptament amb preu fora de mercat) a favor d’I3 VENTURES.

Com dèiem abans, el delicte s’hauria comès si, com ha afirmat un directiu dimissionari, algú ha “posat mà a la caixa” i s’ha aprofitat del possible sobrepreu abonat a I3 VENTURES a l’esquena del Club.

En definitiva, de tot l’anterior es pot despendre que els fets relatats podrien ser, bé d’un delicte d’administració deslleial, en cas d’haver estat realitzats per dirigents del FC Barcelona, bé d’un delicte de corrupció entre particulars.

QUART.- DILIGÈNCIES D’INVESTIGACIÓ QUE ES PROPOSEN

Entre les diligències d’investigació que entenem que s’haurien de practicar, es troben:

 • La identificació de la persona o persones que es van encarregar de contractar i abonar els serveis de l’empresa I3 VENTURES i les empreses vinculades NSG Social Sciencies Ventures SL, Tantra Soft SA, Digital Side SA, Big Data Solutions SA y Futuric SA.
 • Que es prengui declaració, en qualitat d’investigat, a Josep Maria Bartomeu i Floreta, President del FC Barcelona.
 • Que es prengui declaració, en qualitat d’investigat, a Jaume Masferrer Voltas, exresponsable de l’Àrea de Presidència del FC Barcelona.
 • Que es prengui declaració, en qualitat d’investigat, a Carlos Rafael Ibañez Constantino, responsable de l’empresa I3 VENTURES.
 • Que es prengui declaració, en qualitat de testimoni, a Emili Rousaud i Parés, ex-Directiu del FC Barcelona.
 • Que, una vegada finalitzada, es reclami al FC Barcelona una còpia de l’auditoria interna confeccionada per Price Waterhouse Coopers (PWC), amb relació als contractes adjudicats a l’empresa I3 VENTURES.

Per tot l’anterior,

AL JUTJAT SOL·LICITEM: Tingui per presentada la present DENÚNCIA, procedeixi a practicar les diligències que estimi pertinents per a la comprovació dels fets i de la responsabilitat dels partícips.

Barcelona, 21 d’abril de 2020.

Ricard Faura i Homedes                                                      Francisco Sol Pérez

Xavier Flores Romero                                                          Antoni Sànchez Rifà

Anton Miret i Serra                                                              Emili Perona Guarro

Antoni Domenech i Marqués                                           Marc Perona Miñarro

ALTRESÍ DIEM: Que es tingui per designat al lletrat Sr. Constantino Adell Artiga, col·legiat núm. 26176, per assumir la defensa dels interessos dels denunciants, i al Procurador Diego Sánchez Ferrer per assumir la seva representació.

AL JUTJAT SOL·LICITEM: Tingui per designats a l’advocat i procurador els quals signen el present escrit en prova de conformitat.

Constantino Adell Artiga                                  Diego Sánchez Ferrer

“Adell Advocats”                                               Procurador dels Tribunals